/ STARTUP / 7 Motive Sa Consulti Un Avocat Inainte Sa Incepi o Afacere

7 Motive Sa Consulti Un Avocat Inainte Sa Incepi o Afacere

Photo Active Post
admin on 28.06.2014 - 15:08 in STARTUP

7 Motive Sa Consulti Un Avocat Inainte Sa Incepi o Afacere

Imagineaza-ti ca astazi este ultima zi in care vei lucra pentru altcineva decat pentru tine insuti. Cum ar fi sa incepi sa muncesti ponind laptop-ul de la biroul de acasa sau sunand un client care are nevoie de consultanta in planurile sale de dezvoltare si apeleaza la serviciile tale? Cu ar fi sa faci ceea ce iti place foarte mult si te motiveaza sa aloci resursele tale?

Cand decizi sa incepi o afacere, ai o idee foarte buna si niste bani pe care ii investesti in companie.

Unele persoane opteaza sa-si inceapa afacerea singuri sau impreuna cu membrii familiei, in timp ce altele au parteneri sau chiar investitori care nu vor fi implicati in organizarea si conducerea afacerii.

Legile care se aplica start-up-urilor difera in functie de specificul situatiei. Indiferent cati actionari are compania ta sau daca decizi sa-ti incepi singur afacerea ai posibilitatea de a te proteja de raspunderea personala pentru datoriile si obligatiile firmei.

Daca te gandesti sa-ti incepi o afacere proprie, un avocat te poate ajuta sa te concentrezi pe o serie de aspecte importante, dintre care zece  ti le prezint in continuare:

1. Contracte. Cele mai multe companiii semneaza contracte pentru inchiriere spatii, furnizare de servicii sau achizitii de bunuri. De cele mai multe ori se incheie contracte intre parteneri, investitori și angajați. Este important ca acestea sa fie in regula de la bun inceput, pentru a evita ca ulterior sa se ajunga in instanta pentru solutionarea neclaritatilor.

2. Inregistrare, licente si autorizatii. Unele companii sunt obligate sa se inregistreze la autoritatile statului pentru diverse scopuri spre a fi recunoscute, mai exact sa obtina licente sau autorizatii de functionare.

3. Tipul afacerii. Alegerea formei sub care va functiona afacerea ta (de exemplu, PFA, SRL, SA), dicteaza de cele mai multe ori responsabilitatile juridice si raspunderea potentiala a celor implicati in conducerea afacerii, precum si modul in care aceasta ar putea funcționa. De exemplu, alegerea entitatii gresit poate sa te faca personal raspunzator pentru greselile angajatilor sau partenerilor.

4. Afaceri regionale (in mai multe tari). Pre-condițiile pentru infiintarea si derularea unei afaceri in Romania s-ar putea sa nu fie acceptate intr-o alta tara. Daca nu esti atent, masurile de protecție pe care afacerea ta le are in Romania pot fi pierdute, daca faci afaceri intr-o alta tara.

5. Capital. Afacerile au nevoie sa stranga capital, sa tina evidenta veniturilor, a distributiei profitului si sa respecte reglementarile fiscale. De aceea, este posibil sa se urmeze proceduri diferite pentru cresterea de capital si pentru distributia profitului.

6. Fiscale. In functie de tipul afacerii exista diverse avantaje si dezavantaje fiscale. Insa, cu o importanta covarsitoare, trebuie sa avem in vedere de la inceput raspunderea actionarilor.

7. Raspundere. Fiecare forma de afacere ofera diferite tipuri de protecții și riscuri proprietarului /investitorului afacerii. Răspunderea personală înseamnă că averea personala este expusa riscului de a acoperi pierderile din afacerile companiei, in anumite situatii. Asocierea unui avocat in aceasta analiza te ajuta sa eviti situații critice si sa minimizezi riscurile la care este expusa chiar persoana ta ca investitor/actionar.

Atat la inceputul afacerii cat si pe parcursul afacerii, sunt o serie de elemente care necesita cu siguranta sfatul unui avocat.

De fiecare data cand pregatiti un contract nou, care implica elemente importante (de exemplu : efect financiar pe o durata lunga) este bine sa revizuiti aceste documente cu un avocat sau presoane specializate in domentul respectiv.

In frunctie de talia companiei, la un moment dat este rezonabil ca operatiunile sa justifice formarea unui departament juridic intern. Insa, pana nu sunt suficiente proiecte care sa sustina aceste costuri, colaborarea cu un avocat externe este cea mai buna solutie.

Te astepam sa ne spui care este experienta ta in acest domeniu. Te rugam sa ne dai comentariile tale cu privire la necesitatea utilizarii unui colaborator specializat pe domeniul jurudic.

Pentru toate detaliile suplimentare, te rugam sa ne contactezi. Poti sa descarci acest fisier pentru lectura :

7MotivePentruCareSaContacteziUn AVOCAT

Pentru succesul tau,

Echipa ActiveIncome

0 POST COMMENT

Send Us A Message Here

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>