/ DEZVOLTARE AFACERE / Cat De Util Este Un Plan De Afaceri

Cat De Util Este Un Plan De Afaceri

Business Model
admin on 23.07.2014 - 22:17 in DEZVOLTARE AFACERE, STARTUP, Uncategorized

Un plan de afaceri defineste afacerea ta, identifica obiectivele ei si, printre altele, reprezinta un instrument de prezentare a companiei. In principal, prezentarea planului de afaceri este utila in relatia cu investitori potentiali, banci, clienti sau furnizori strategici, angajati cheie sau alti colaboratori.

De multe ori ne gandim la un plan de afaceri ca la o harta, un traseu de urmat in vederea dezvoltarii afacerii. Acesta prezinta obstacole de evitat, permite utilizarea eficienta a resurselor si organizeaza informatiile financiare despre companie, cu scopul de a anticipa cheltuielile, veniturile si in final profitul afacerii.

Ceea ce trebuie spus de la bun inceput este ca un startup nu este o versiune redusa a unei companii mari. Acesta este un aspect extrem de important ce trebuie retinut. Companiile mari au planuri de afaceri extrem de bine puse la punct. Dar aceste companii au la baza un model de afaceri extrem de bine cunoscut. Companiile mari, la baza, executa modele de afaceri cunoscute. Dar un startup este intr-o cu totul alta situatie. Un startup in prima perioada de viata este in cautarea unui model de afaceri. Aceasta diferenta intre a cauta si a executa un model de afaceri este cea mai mare diferenta intre un startup si o companie de talie mare.

 Planul de afaceri, trei concepte

Planul de afaceri ofera investitorilor si angajatilor o intelegere mai ampla a afacerii si prezinta acestora, precum si actualilor proprietari ai afacerii informatii si sinformatii financiare specifice in vederea analizarii lor.

Indiferent de industrie, un plan de afaceri ar trebui sa urmareasca intotdeauna trei concepte, care de cele mai multe ori se suprapun:

•  comunicare,

•  management si

• planificare.

Mai jos, vom detalia aceste trei elemente, precum si pasii de urmat in vederea redactarii unui plan de afaceri.

Planul de afaceri prezinta potentialilor investitori viabilitatea afacerii tale, atrage parteneri si te ajuta sa-ti convingi angajatii-cheie sa se alature companiei.

El actioneaza ca un instrument pentru a gestiona, monitoriza si evalua progresul afacerii si iti permite sa-ti modifici planurile de actiune pe masura ce un anumit proiect sau afacerea ta progreseaza.

In concluzie, planul de afaceri este un instrument de planificare care descrie  pasii, traseul de urmat in diferite etape de dezvoltare ale afacerii tale, luand in considerare potentialele obstacole si solutiile aplicabile pentru a le depasesi sau evita.

Chiar daca directiile startegice din planul de afaceri se pot modifica in functie de obiectivele prioritare, atunci cand scrii un plan bine documentat si argumentat oferi afacerii tale un element cheie pentru succes.

Planul de afaceri este important in toate fazele de evolutie a companiei. El forteaza practic proprietarii sa gandeasca strategic, sa analizeze cu claritate mediul de afaceri actual si sa nu aplice pur si simplu o decizie/actiune/initiativa decat dupa ce au analizat-o in prealabil.

Un plan de afaceri bun nu-ti garanteaza succesul, dar o companie fara un plan de afaceri solid este mult mai putin probabil sa reuseasca in contextul de afaceri actual, decat o afacere construita in jurul unui plan de afaceri atent dezvoltat si aplicat indeaproape.

 Cui se adreseaza planul de afaceri?

In general vorbind, planul de afaceri defineste o afacere prin identificarea obiectivelor si stabilirea modului in care acestea vor fi atinse.

Unul dintre primele lucruri ce ar trebui sa le ai in vedere cand realizezi un plan de afaceri este publicul caruia ii este adresata informatia, la care aceasta va ajunge in final.

Scrierea unui plan de afaceri cu scopul de a atrage investitori va necesita considerabil mai multa munca de convingere decat scrierea unui plan de afaceri pentru a mentine afacerea pe drumul asumat.

 Plan de afaceri pentru atragerea investitiilor de capital

Daca obiectivul principal cand scrii planul de afaceri este de a atrage investitii de capital, atunci planul ar trebui sa prezinte viziunea ta despre companie, respectiv afacere, dar transpus bineinteles intr-o maniera cat mai profesionala, pentru a convinge potentialii investitori ca planul este fezabil si va fi profitabil.

Trebuie sa demonstrezi investitorilor ca esti un expert in domeniul in care activezi, ca ai o intelegere solida a industriei, dar si a modului in care compania ta poate excela in mediul de afaceri actual.

Gandeste-te la planul de afaceri ca la CV-ul companiei tale, ce urmeaza sa fie examinat de catre un angajator. Trebuie sa accentuezi aspectele pozitive, detaliind onest infomatiile despre capacitatea si experienta ta.

In principal un planul de afaceri ar trebui sa includa:

• un rezumat al scopului si obiectivelor afacerii tale, precum si o descriere a companiei;

• un rezumat cu privire la aspectele organizatorice si de gestiune a afacerii;

• o analiza de piata ce va sublinia locul ocupat in prezent in piata/industrie, prezentand onest informatiile despre competitie;

• strategii de marketing si vanzari;

• un CV profesional sau CV-urile celor care se ocupa de afacere, care sa cuprinda informatii despre experienta si realizarile lor profesionale;

• informatii financiare despre companie, detaliind aici elementele privind costurile de start-up, venituri, cheltuieli etc;

• o cerere de finantare.

Planul de afaceri ce se adreseaza unor potentialilor investitori ar trebui sa urmareasca cele trei obiective ale unui plan de afaceri, asa cum am mai mentionat anterior (comunicare, management si planificare), sa evidentieze punctele forte ale modelului afacerii tale, precum si sa includa informatii, date despre nisa in care afacerea ta functioneaza sau va functiona.

Asa cum am mai mentionat, un plan de afaceri care vizeaza atragerea de investitii de capital trebuie neaparat aranjat si prezentat intr-o maniera profesionala.

Este dificil de proiectat o aura de incredere in cazul in care exista erori gramaticale sau matematice sau daca planul, respectiv informatiile incluse sunt de altfel prost prezentate.

Elementele prezentate cu privire la datele economice/financiare ar trebui sa fie verificate de catre cineva cu experienta profesionala, iar redactarea  efectiva ar trebui sa fie atribuita cuiva din companie, care are expertiza in scrierea planurilor de afaceri sau delegata unui consultant financiar cu experienta in domeniu, care poate prezenta mai bine mesajul.

 Plan de afaceri – instrument de coordonare   

In cazul in care planul de afaceri este doar un instrument pentru a-ti mentine afacerea pe drumul planificat (de exemplu nu esti in cautarea unei investitii din afara), cea mai mare parte din energie ar trebui sa o cheltuiesti pe analiza, estimarea si interpretarea informatiilor financiare.

Pregateste-ti planul de afaceri intr-o maniera profesionista, astfel incat sa poti sa-l prezinti partenerilor, angajatilor, clientilor si nu numai in viitor. Atata timp cat proiectiile financiare sunt corecte si tu descrii intr-un mod competent operatiunile si obiectivele afacerii, vei fi in masura cu siguranta sa-ti mentii afacerea pe drumul cel bun.

Chiar daca nu esti un expert financiar, va trebui sa absorbi si sa stapanesti anumite informatii si concepte financiare, pentru acuratetea planului de afaceri si sanatatea afacerii tale.

Concepte generale, cum ar fi analiza pragului de rentabilitate (mai exact cum și cand afacerea va genera profit), estimarea costurilor de pornire si a elementelor financiare de baza, cum ar fi proiecția fluxului de numerar si managementul acestuia sunt esentiale.

Chiar daca planul de afaceri ti se adreseaza in principal tie, pentru a ramane pe drumul asumat pur si simplu, iti vei dori proiectii financiare cat mai precise in vederea asigurarii stabilitatii financiare. Si pentru a face acest lucru, vei avea nevoie de o informare solida asupra conceptelor financiare, precum si de o evaluare onesta a cifrelor financiare.

 Pe locuri, fiti gata, start!

Cand iti pregatesti planul de afaceri, ar trebui sa cauti si sa incerci sa obtii informatii, sfaturi de la mentori (oameni de afaceri, care au experienta si te pot ajuta sa scurtezi timpul de invatare/realizare).

Exista mai multe modele de planuri de afaceri pe diverse site-uri si o multime de carti dedicate acestui subiect.

De asemenea, ActiveIncome ofera un astfel de model de plan de afaceri, pe care sa-l poti descarca si utiliza ulterior.

Indiferent de calea pe care o vei alege in crearea planului de afaceri, cheia este sa-ti amintesti obiectivele principale ale acestuia (comunicare, management, planificare) si sa fii onest cu tine insuti cu privire la proiectiile financiare.

Ai nevoie de o echipa cu experienta pentru a duce planurile tale la finalizare.

Printeaza articolul:  Worksheet – Cum Scrii Un Plan De Afaceri

Pentru succesul tau,

Echipa ActiveIncome

www.activeincome.ro

0 POST COMMENT

Send Us A Message Here

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>