/ STARTUP / Lipsa educatiei financiare – forma a neglijarii copilului

Lipsa educatiei financiare – forma a neglijarii copilului

906_1ff_beach_lifestyle_photographer_los_angeles_advertising_photographer_la_edgy_raw_real_lifestyle_california_ii
admin on 29.03.2016 - 23:03 in STARTUP, Uncategorized, YOU Inc.

 

Lipsa educatiei financiare – forma a neglijarii copilului.

Este de fapt o alta forma de abuz asupra copilului

 Imagineaza-ti ca traiesti intr-o casa cu energie electrica si instalatii sanitare, insa nimeni nu ti-a aratat cum sa conectezi un aparat sau o sursa de iluminat, sau cum sa pornesti robinetul. Traiesti in intuneric, fara apa curenta si nu ai nici o idee despre cum sa schimbi situatia.

Putem considera ca este similara cu situatia in care traiesti in aceasta lume unde banii sunt moneda care ne lumineaza spatiile in care traim, ne potolesc setea de experiente, dar nu avem nici cea mai mica idee despre cum trebuie sa ii folosim.

De ce ? Pentru ca nu suntem invatati sa ii folosim cu intelepciune si in avantajul nostru.

De cele mai multe ori, parintii nostri considera ca scoala ar trebui sa ne invete despre bani, pentru ca ei nu stiu cum. Scolile nu au initiative in acest sens, pentru ca nici in scoala nu exista educatie in acest sens.

Totusi exista anumite initiative si cel mai probabil educatia financiara va deveni o disciplina alternativa. Daca modul in care va fi introdua aceasta disciplina va urma programe de tip vechi, rezultatele se vor lasa asteptate. Dar aceasta este o discutie pentru un alt material.

De ce nu ne invata in familie si la scoala despre bani ?

Nu vorbim despre bani 

Suntem invatati de mici despre electricitate, magnetism, teoreme la matematica. In schimb, cand este vorba despre bani, acesta este un subiect dificil, despre care nu vorbim. Dar nu este deloc diferit. Banii sunt substanta pe care o folosim in fiecare zi pentru a ne cumpara lucrurile dorite sau de care avem nevoie. Fara sa avem bani suficienti, de cele mai multe ori viata devine dificila.

Probabil ca banii nu cumpara fericirea, dar cu siguranta banii cumpara lucrurile de care avem nevoie pentru a trai in siguranta si sanatosi.

Banii sunt doar un instrument pentru a ne atinge obiectivele. Este atat de simplu.

Cu bani cumparam imbracaminte, mancare, apa, educatie, informatie, servicii de transport si turism si toate celelalte experiente pe care le includem de obicei in ceea ce numim viata.

 Avand bani, ajungem sa discutam despre responsabilitate. Ai responsabilitatea de a folosi banii inteligent, pentru tine si familia ta, pentru comunitatea din care faci parte.

 Atunci cand stii ce sa faci cu banii tai, cand ii folosesti si ii gestionezi inteligent, reusesti sa ai cele mai mari recompense. Aceasta inseamna sa ai un sens si satisfactie in viata.

 In realitate, tu nu iti lasi copilul sa nu invete sa se spele pe corp sau pe dinti, sa inoate sau sa conduca o masina. Atunci de ce ne lasam copiii fara o educatie financiara  de calitate?

Nu poti sa ii inveti ce nu stii

Este posibil ca un numar important dintre parinti sa nu aiba o idee despre cum se gestioneaza banii, nu au avut aces la educatie financiara. Dar acesta nu este un motiv sa nu te asiguri ca in familia ta copiii au acces la educatie financiara de calitate. Nu este cazul sa asteptam de la guvern. Din Statele Unite pana in Romania, guvernele nu sunt cele care sustin educatia financiara.

Insa, exista foarte multe programe de educatie financiara, carti si cursuri organizate de oameni cu experienta in educatia financiara. Incep sa apara tabere pentru parinti si copii de educatie financiara si dezvoltare personala.

Este adevarat ca a invata despre bani si investitii poate sa fie uneori dificil. Exista o multime de opinii contrare cu privire la investitii. Insa, din propria noastra experienta, daca citesti suficient, daca ai acces la programe de formare si te informezi corect, veti avea clarificarile necesare pentru o viata financiara sanatoasa.

Copiii vor sa invete alaturi de parintii lor. Copiii nu se asteapta ca parintii lor sa fie atot-stiutori. Poate fi o calatorie minunata sa invatati alaturi de copii : tainele economisirii, gestionarea banilor, modalitati de investire si reguli de baza in investitii,  asigurarea surselor de venituri pentru perioada post-pensionare.

 Nu trebuie sa ingreunam existenta copiilor cu notiuni

despre bani …  GRESIT!

Această atitudine cu privire la copii și bani este de-a dreptul periculoasa pentru copiii tai.  Daca tii informatiile despre bani si modul cum se gestioneaza departe de ei, ii privezi de informatii esentiale pentru siguranta anilor ce vor urma.

De ce bun sa invete geografie, matematica, stiinte sociale si scriere, daca aceti copii termina liceul sau facultatea cu o mare insuficienta in educatia financiara? De obicei copiii termina scolile cu un nivel de datorii pentru scolile private pe care le-au urmat. La inceput, au nevoie sa accesze credite pentru a se muta singuri sau a face aranjamentele pentru o locuinta separata de parinti.

Din pacate nu acesta este modul in are trebuie sa fie crescuti copiii!

Daca revedem impreuna definitia abuzului asupra copiilor, mai ales referirile la neglijarea educationala, vom ajunge la urmatoarea concluzie :

Similar cu neglijarea unei educatii sanitare corecte, neglijarea educatiei pentru ingrijirea cavitatii bucale, neglijarea unei educatii pentru alimentatie sanatoasa, sau neglijarea obligatiei de a purta centura in timpul deplasarii cu autovehiculul, neglijarea educatiei despre cum sa faci bani sau sa ii gestionezi va tine copiii si tinerii departe de a-si trai o viata implinita si este o alta forma de abuz asupra copiilor ( Definitie Wikipedia > https://ro.wikipedia.org/wiki/Abuz_asupra_copilului#cite_note-21).

 Responsabilitatea primordiala a parintilor este sa se asigure ca acesti copii sunt pregatiti pentru a pasi in viata, stiu sa aiba grija de bani si viitorul lor financiar. Daca nu au expunere fata de modul in care se gestioneaza banii, cum se economisesc, cum se investesc, tinerii nu vor putea sa iti creeze o viata mareata asa cum o visam noi ca parinti pentru ei.

Te asteptam sa urmaresti mai departe care sunt caile prin care te poti pregati alaturi de copii tai pentru o viata financiara echilibrata, sanatoasa si in linie cu obiectivele tale cele mai indraznete.

Te invitam sa urmaresti pe acest portal si pe contul de Facebook urmatorul seminar pe care echipa www.activeincome.ro il propune audientei sale.

 Fiti curajosi !

Pe curand,

Echipa ActiveIncome

0 POST COMMENT

Send Us A Message Here

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>